Przyjęcia weselne w stylu rustykalnym i boho cieszą się coraz większą popularnością. Trudno się temu dziwić biorąc pod uwagę, że ekologia oraz motyw natury od kilku lat są jednymi z najważniejszych trendów. Stół wiejski na wesele doskonale wpisuje się w tę modę. Przeczytaj artykuł i sprawdź, czy warto w niego inwestować.
Wiejski stół na wesele – atrakcja weselna dla smakoszy
Wiejski stół weselny to atrakcja znana od kilkudziesięciu lat, jednak kilka lat temu przybrała nową formę. Jego zadaniem jest już nie tylko nakarmienie wszystkich zaproszonych, ale również dopełnienie aranżacji sali. Pary młode często decydują się na skorzystanie z kilku różnych kącików tematycznych, w których goście weselni mogą skosztować potraw z danego państwa lub regionu.
W jakich przypadkach szczególnie warto przemyśleć inwestycję w taką atrakcję? Przede wszystkim, jeśli wśród twoich gości znajduje się wiele osób starszych czy gustujących w tradycyjnej kuchni polskiej. Drugą sytuacją jest wesele międzynarodowe. Jeżeli przyszła panna młoda lub pan młody pochodzi z innego kraju, na pewno na przyjęcie przybędzie wielu zagranicznych gości. Z pewnością chętnie skosztują potraw przyrządzonych zgodnie z lokalną recepturą.
Swojskie wyroby i jadła – kiełbasa, wędlina, pasztet, szynka, boczek i… Co zawiera nowoczesny stół wiejski na wesele?
Czego nie może zabraknąć na stole wiejskim na weselu? Przede wszystkim lokalnych specjałów, w szczególności tych wędzonych i kiszonych. Do przysmaków cieszących się największą popularnością należą między innymi:
- przetwory mięsne takie jak kiełbasy, kaszanki, salcesony, szynki, wędliny, pasztety;
- zupy takie jak żurek czy kwaśnica;
- ogórki kiszone lub małosolne;
- domowy chrzan i musztarda;
- smalec ze skwarkami;
- tradycyjnie wypiekany chleb;
- twaróg wiejski;
- alkohole, takie jak bimber, śliwowica czy nalewki.
Ile kosztuje wiejski stół weselny?
Na cenę takiej atrakcji wpływa wiele czynników. Pary młode najczęściej decydują się na skorzystanie z usługi wynajęcia wiejskiego stołu w sali weselnej, w której wyprawiają przyjęcie lub poprzez zewnętrzną firmę specjalizującą się w dostarczaniu lokalnych produktów. Jej koszt zwykle zaczyna się od 1500 złotych i kończy na 2500 złotych. W tej kwocie na ogół zawarte jest wynajęcie drewnianego stołu, około 25 kilogramów jedzenia oraz dekoracje. W niektórych salach weselnych pobiera się jednorazową opłatę niezależną od liczby zaproszonych, w innych cena jest uzależniona od ilości osób.
Co wziąć pod uwagę, wynajmując stół wiejski na wesele?
Przed zdecydowaniem się na konkretnego dostawcę, warto spróbować jego wyrobów, by mieć pewność, że dostarcza on produkty najwyższej jakości. Dowiedz się też, co dokładnie wchodzi w skład oferty. Może okazać się, że za z pozoru atrakcyjną ceną stoją tańsze wyroby.
Sprawdź, ile dokładnie waży jedzenie. Część firm podaje szacunkową liczbę osób, dla których przygotowywane są smakołyki. Jedyni przyjmują wartość 0,2 kilograma na osobę, inni nawet 0,4 kilograma. W związku z czym w rzeczywistości stół biesiadny dla 100 gości u jednego dostawcy może zawierać aż dwa razy mniej jedzenia niż u konkurencji!
Stół wiejski na wesele nie tylko zwiększy różnorodność dostępnego jedzenia i trunków, ale będzie doskonałą atrakcją. Jeśli zdecydujesz się na wariant, który zawiera więcej potraw jarskich niż mięsnych, obniżysz cenę usługi, a zaproszeni wciąż będą mogli skosztować lokalnych specjałów.
Zobacz także:- Candy bar, czyli słodki stół na weselu. Ile kosztuje? Na co zwrócić uwagę podczas zamawiania słodkiego kącika weselnego?
- Namiot weselny – dla miłośników natury i niebanalnych rozwiązań. Dowiedz się więcej z naszego poradnika!
- Szukasz niepowtarzalnej dekoracji na swoje wesele? Poznaj rzeźby z lodu, które z pewnością zachwycą wszystkich gości!
- Przystawki na zimno na wesele – jakie wybrać, żeby wszyscy goście byli zadowoleni?
- Ile wódki na wesele kupić? Jakie czynniki wziąć pod uwagę obliczając potrzebną ilość? Przeczytaj nasz poradnik!
- Niespodzianka na wesele – pomysły, inspiracje na zaskoczenie nowożeńców i gości