Wiele osób podkreśla, że dobre jedzenie na weselu to połowa sukcesu. Pomimo, że może jest to dość przyziemne, sporo gości zwraca na to dużą uwagę. Zatem jakie przystawki na zimno na wesele podać najlepiej? Wybór jest ogromny. Trzeba też pamiętać o potrzebach gości, zwłaszcza, jeśli są między nimi osoby na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Niezależnie od tego, czy preferowane są dania kuchni tradycyjnej, czy bardziej nowoczesnej, z pewnością warto skomponować różnorodne rodzaje finger food. Sprawdź, na które przystawki warto się zdecydować!
Przystawki na zimno na wesele – w jaki sposób je podać?
To, w jaki sposób podać przystawki na zimno na wesele, nurtuje wiele par młodych. Tradycyjnie stawia się je na stołach, przy których siedzą goście. Jest to dla nich wygodne, ponieważ nie muszą wędrować po całej sali, jeśli zapragną coś przekąsić. Na stole jednak jest ograniczona ilość miejsca. Jeśli dodatkowo planowane są wyjątkowe dekoracje, zastawienie całej dostępnej przestrzeni jedzeniem może nie być najlepszym pomysłem.
Kompromisowym rozwiązaniem jest umieszczenie na głównych stołach części potraw. Reszta może pojawić się z boku, na przykład w formie tematycznych stołów. Najbardziej powszechny jest wiejski i słodki stół, ale niektórzy podają w takiej formule także ryby, sałatki, sery, egzotyczne owoce. Popularny jest także stół z daniami na ciepło, na przykład gulaszem, bograczem i pierogami.
W niektórych przypadkach młoda para decyduje się podać wszystkie przystawki, sałatki i potrawy na osobnym stole. To rozwiązanie staje się coraz bardziej popularne, chociaż starsze osoby raczej je krytykują. Z całą pewnością jednak sposób podawania zimnych przystawek na weselu zależy od preferencji i decyzji młodej pary. Warto pamiętać jedynie o tym, żeby nie przesadzić z ilością jedzenia, które po imprezie często się marnuje.
Jakie przystawki na zimno na wesele wybrać?
Decydując się na to, jakie przystawki na wesele wybrać, warto zastanowić się, jakie są potrzeby gości. Poza tym istotny jest także gust kulinarny młodej pary. Najlepiej wybrać różne przekąski, tak, żeby każdy mógł wybrać coś dla siebie. Warto postawić na przekąski na bazie mięsa, ale także wegetariańskie i wegańskie. Poza przystawkami typowo tradycyjnymi, zwykle podaje się także kilka bardziej oryginalnych. Jeśli chodzi o ilość, wszystko zależy od tego, ile będzie wszystkich dań. Coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie gorących potraw podawanych do stołów na rzecz przystawek na zimno, które świetnie się sprawdzają. A oto najpopularniejsze przystawki na zimno na wesele:
- koreczki z dodatkiem sera, warzyw, kabanosów,
- roladki z kurczaka, pieczarek i sera żółtego,
- rulony z szynki
- roladki z cukinii z serem kozim,
- pierożki z ciasta francuskiego lub drożdżowego,
- sakiewki wypełnione farszem mięsnym lub warzywnym,
- bruschetty i grzanki,
- jajka faszerowane,
- melon owinięty szynką parmeńską,
- jajka w sosie tatarskim,
- mini porcje sałatki,
- faszerowane pomidory,
- roladki z sera żółtego,
- wytrawne tartaletki.
Przystawki na zimno dla wegetarian i wegan
Jeśli wśród gości znajdują się wegetarianie i weganie, warto zadbać także o przystawki dla tych osób. O ile wegetarianie nie spożywają mięsa ani ryb, weganie nie jedzą żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, łącznie z miodem. Odpada więc także nabiał i jajka. Co w takim razie można podać?
- siekane warzywa w formie „tatara”,
- roladki z cukinii lub bakłażana wypełnione wegańskim serkiem z nerkowców,
- faszerowane pieczarki,
- różnego rodzaju grzanki,
- ziemniaki Hasselback,
- hummus z nachosami i słupkami warzyw,
- wegetariańskie mini burgery,
- proziaki z różnymi pastami,
- kiszonki.
Najbardziej oryginalne przystawki na zimno na wesele
Jakie są najbardziej oryginalne przystawki na zimno na wesele? Wiele osób z pewnością zaskoczy sushi. Ale to nie wszystko. Duże wrażenie zrobi stół z owocami morza. Warunkiem jest to, że muszą być świeże. Warto postawić także na egzotyczne, niespotykane owoce. Wbrew pozorom zwykle wiele osób chce skosztować na weselu czegoś nowego, a nie tylko pieczonego schabu i sałatki jarzynowej.
To, jakie przystawki na zimno na wesele wybrać, zależy od wielu czynników. Przede wszystkim jednak powinien to być kompromis pomiędzy oczekiwaniami gości, a gustem młodej pary. Warto także zadbać o dużą różnorodność przekąsek, żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie.
Zobacz także:- Dania wegetariańskie na wesele, czyli idealne menu dla gości niejedzących mięsa!
- Lody na weselu – praktyczne porady i wskazówki
- Jakie wino na wesele wybrać i ile go kupić? Białe czy czerwone? Słodkie czy wytrawne? Przeczytaj nasz przewodnik!
- Dlaczego konfetti ślubne może być ciekawą propozycją na wesele? Sprawdź przydatne informacje, które możesz wykorzystać!
- Niespodzianka na wesele – pomysły, inspiracje na zaskoczenie nowożeńców i gości
- Szukasz niepowtarzalnej dekoracji na swoje wesele? Poznaj rzeźby z lodu, które z pewnością zachwycą wszystkich gości!