Jeśli chcesz zorganizować ślub i wesele swoich marzeń, musisz zadbać nawet o najmniejsze szczegóły. Czy wiesz, że je się również oczami? Dlatego, aby zachwycić swoich gości, nie wystarczy zadbać o smak dań i deserów, ale również o kreatywną formę podania. Słodki stół na wesele łączy w sobie obydwie te cechy! Przeczytaj artykuł i sprawdź, co musisz o nim wiedzieć.
Candy bar – kreatywny sposób na podanie słodkości na weselu
Kąciki tematyczne robią furorę na uroczystościach weselnych. Dlaczego goście tak je uwielbiają? Przede wszystkim z powodu ich niesamowitego wyglądu. Kolorowe bufety pełne słodkości, które aż proszą o to, żeby ich spróbować, to miejsca, od których ciężko się oderwać nawet starszym uczestnikom imprezy! Ze względu na rosnącą popularność coraz więcej firm ma w swojej ofercie tego typu usługi, jednak możesz pokusić się też o samodzielne wykonanie słodkiego kącika.
Makaroniki, torty weselne, cake popsy (ciasteczkowe lizaki) – jakie desery i słodycze umieścić w słodkim bufecie?
Jakie smakołyki najlepiej sprawdzą się na słodkim stole na weselu? By zadowolić wszystkich gości, zadbaj o różnorodność. Najmłodsi uczestnicy imprezy najchętniej sięgają po żelki, gumy, lizaki czy kruche ciasteczka. Starsi krewni z pewnością docenią obecność tradycyjnych ciast, takich jak szarlotka, sernik czy makowiec. Warto zapewnić chociaż jedną opcję dla osób będących na diecie – w tej roli doskonale sprawdzą się musy proteinowe czy owocowe pucharki. W bufecie oczywiście musi znaleźć się miejsce na babeczki i muffinki, które można z łatwością ozdabiać i dostosowywać do reszty dekoracji.
Jak udekorować słodki stół na weselu? Poznaj najlepsze inspiracje!
Przede wszystkim wygląd słodkiego stołu na weselu powinien być spójny stylistycznie z motywem przewodnim wesela. Oczywiście taki kącik nie może obejść się bez odpowiednich elementów dekoracyjnych. Jeśli urządzasz przyjęcie w stylu boho lub rustykalnym świetnie sprawdzą się polne kwiaty czy gałązki drzew. Stawiasz na minimalizm? Wykorzystaj skromne winietki z nazwami słodkości i toppery z waszymi imionami. Złote balony i eleganckie świece będą doskonale harmonizować z estetyką glamour.
Ile kosztuje zamówienie słodkiego stołu weselnego w cukierni?
Cena słodkiego stołu na weselu zależy od kilku czynników. Należą do nich przede wszystkim: liczba gości, region, w którym odbywa się przyjęcie i jego termin. Poza tym podczas wyboru dostawcy należy zwrócić uwagę na to, co dokładnie zawiera oferta. Zazwyczaj koszt skorzystania z takiej usługi to około 3 tysięcy złotych w przypadku imprez na 150 osób. W tej cenie wliczone są oczywiście desery i słodycze, wynajem pater, pucharków i pozostałej zastawy stołowej, dekoracje, a także transport bufetu do sali weselnej.
Słodki kącik na weselu – atrakcja, która zachwyci gości w każdym wieku!
Słodki kącik na weselu to świetny sposób na podanie pysznych słodkości i atrakcja dla gości w każdym wieku. Uwielbiają go zarówno maluchy, jak i starsi członkowie rodzin. Pamiętaj, że je się również oczami i zadbaj o odpowiednią dekorację stołu.
Zobacz także:- Lody na weselu – praktyczne porady i wskazówki
- Jakie wino na wesele wybrać i ile go kupić? Białe czy czerwone? Słodkie czy wytrawne? Przeczytaj nasz przewodnik!
- Jakie wróżby do ciasteczek możesz wykorzystać na weselu? Sprawdź przykładowe propozycje i zobacz ciekawe informacje!
- Winietki ślubne na stół – wizytówki, które ułatwią organizację przyjęcia weselnego. Jak wybrać najlepsze?
- Przystawki na zimno na wesele – jakie wybrać, żeby wszyscy goście byli zadowoleni?
- Jakie są obowiązki matki pana młodego na weselu? Przeczytaj nasz poradnik i sprawdź, w jaki sposób pomóc nowożeńcom!